Dezbatere: Cand se vor legaliza casatoriile homosexuale in Romania?

Postat de Alexandra (admin)

42 comentarii

Dezbatere libera pe tema relatiilor gay in cadrul legal romanesc

Cate generatii vor trece pana cand casatoriile gay vor fi legalizate in Romania? Care sunt obstacolele majore in acest sens? Ce putem face noi, comunitatea LGBT per ansamblu dar si noi ca indivizi in acest sens?

Reguli de dezbatere: Cu totii apreciem dezbaterile inteligente asa ca va rog pastrati tonul discutiei civilizat, combateti ideea si argumentele, nu omul. Avem cu totii dreptul la propria opinie motiv pentru care atacurile la persoana nu vor fi tolerate. Dezbaterea este libera deci toate comentariile cu exceptia celor abuzive si homofobe vor fi aprobate de catre administrator. Speram sa publicam majoritatea comentariilor rapid dar e posibil ca uneori acestea sa fie aprobate cu o intarziere de pana la 12 ore.

{ 42 comentarii }

1 Alexandra (admin) la 1:19 pm

Comentariile de mai jos sunt mutate de la aceasta poveste intrucat au deviat de la subiect. Ca atare am creat o pagina dedicata unde putem continua dezbaterea. Multumesc.

2 Iancu la 11:29 am

Pentru Arsena – Sunt heterosexual şi citindu-ţi povestea am rămas plăcut impresionat de sinceritatea şi curajul tău de a te defini din pt. de vedere al sentimentelor tale de dragoste. Eşti sinceră cu tine cât şi cu cei din jur şi mai ales faţă de un bărbat – de a nu duce o viaţă dublă şi pe care să nu-l minţi , aşa cum fac multe alte femei ,iar când prierenul sau soţul află după mai mulţi ani , şi când mai sunt şi copii tragedia este şi mai mare . Sunt magistrat de profesie ( fost procuror şi judecător) şi în asemenea cazuri similare , atât la orientarea sexuală la bărbaţi cât şi la femei în cazuistica profesională ( după o documentare prealabilă în materie ) am căutat să fiu cât se poate de maleabil cât şi clement , înţelegând sentimentele de afecţiune manifestate de fiecare. Am înţeles şi ştiu ce înseamnă atracţia pentru persoana iubită , şi ştiu şi ce consecinţe sunt , când din varii motive , îţi piezi persoana iubită . În concluzie îţi doresc o viaţă fericită şi împlinirea tuturor idealurilor tale. Sunt convins că peste un anumit timp şi în România se va oficializa căsătoria între persoane de acelaş sex – când , poate , vei fi fericită cu adevărat.

3 carla la 4:44 pm

Domnule magistrat,cred ca ati vazut ca au revizuit codul civil si iar si-au spus parerea “legala si justificata” vis-a-vis de relatiile homosexuale.Sa va expun cazul meu?:)Sunt casatorita legal cu femeia pe care o iubesc,iar legatura noastra nu exista in fata Statului roman.Suntem ori in afara legii ori impotriva ei.Norocul nostru ca venim in tara doar in vacante.Pe langa “toleranta” generala,mai exista si o lege care ne “sustine”.Suntem vai de mama noastra,dar facem aprecieri si emitem teorii ca si cum romanii au inventat apa calda.Si daca mai apare si vreun “preasfintit” sa ia problema in mana(scuze de expresie),chiar ca luam toti drumul iadului.Poate nepotii mei sa apuce legalizarea relatiilor homosexuale in Romania.Sincer,nici nu ma mai intereseaza daca o sa traiesc suficient sa vad miracolul.Imi place viata mea si daca as fi cautat aprobarea celorlalti,nu realizam nici macar un sfert din ce am realizat pana acum.Admir faptul ca sunt si oameni titrati care isi inving prejudecatile,dar din pacate,cu o floare nu se face primavara.Si pana acum,nu am vazut nicio initiativa,niciun proiect de lege,de articol,de detaliu,venit din partea unui magistrat,legat de chestiunea homosexualitatii.Daca cei care stapanesc litera legii ignora acest subiect,ce pretentii sa mai avem de la restul?:))O seara buna.

4 Iancu la 8:47 am

Stimată d-nă Carla-vă înţeleg iritarea şi desnădejdea din comentariu dar la noi, în prezent, asta este situaţia juridică în materie. Vă asigur că în România nici-un magistrat nu va avea nicio iniţiativă în acest sens din motive lesne de înţeles . Magistratul în România nu face legea el doar o aplică, astfel că iniţiativele sunt lăsate în seama altor persoane îndrituite (oameni politici , parlamentari sau un segment al populaţiei). De fapt, o mare piedică o pune biserica. Vedeţi d-vs. în istoria ortodoxiei, orientarea sexuală ce-o aveţi nu este aceptată sub nicio formă, Nu este în firea poporului român şi de aici multe piedici de mentalitate şi altele.

Aveţi dreptate, trebuie să mai curgă multă apă pe Dunăre. Educaţia sexuală în zona europeană de vest are o istorie scurtă din cauza paznicului de la răsărit care avea percepte bine definite în această direcţie dictate de ortodoxie, ce avea o mare influenţă asupra statului. Este de observat că nu de mulţi ani unele state au permis în legislaţia lor căsătoria între persoane de acelaşi sex, cu toate că orientările sexuale şi legăturile sexuale între persoane de acelaşi sex se practicau şi se practică pe ascuns şi în România. Cu stimă.

5 Air Anja la 11:34 am

Dle Iancu… gresit, gresit si gresit…. Din fericire sau ne, fac parte din aceeasi bransa juridica. Nu, nu sunt si nu mi-am dorit sa fiu magistrat vreodata. Dar sa o luam asa, ca la facultatea de drept:
Vă asigur că în România nici-un magistrat nu va avea nicio iniţiativă în acest sens din motive lesne de înţeles . Magistratul în România nu face legea el doar o aplică, astfel că iniţiativele sunt lăsate în seama altor persoane îndrituite (oameni politici , parlamentari sau un segment al populaţiei). De fapt, o mare piedică o pune biserica. Vedeţi d-vs. în istoria ortodoxiei, orientarea sexuală ce-o aveţi nu este aceptată sub nicio formă, Nu este în firea poporului român şi de aici multe piedici de mentalitate şi altele. – citatul dvs… Intrebarea mea, daca magistratul e, prin puterea regulilor, cel care aplica legea…. de ce nu stie sa o modeleze sau chiar sa o si placa? Da, cineza a zis aici bine, va e frica. Sa nu fiti paria, sa nu fiti exilati. INM-ul a indoctirnat tot timpul. de asta ajunge si un om care a furat o paine sa faca 10 ani inchisoare.
In materie de istorie, daca e sa efectuam o mica cercetare, chiar si cu rudimentarul Google, avem state profund catolice gay friendly, avem state catolice care accepta casatoria sau uniunea, avem state de religie iudaica, avem state ortodoxa dar putine… de ce? Pentru ca nu, amicul de la Est nu a avut nicio treaba cu vestul. Ci a folosit Biserica drept instrument de manipulare. In ce ma priveste argumentul asta nu va fi valid niciodata. Atunci cand biserica ajunge sa serveasca interese politice in fata mea isi pierde probitatea.

6 Air Anja la 11:39 am

Sa nu ne ascudem dupa degete, Ortodoxia ca si clan are o mare influenta in Ro doar din motive pur financiare… Chestia aia cu fa ce zice popa nu ce face popa care vine din batrani e sfanta, serios acum

7 Air Anja la 11:41 am

Carla, casa de piatra si o viata cat mai frumoasa alaturi de jumatatea ta. Cat despre cei care stapanesc litera legii din Romania, aveai dreptate.

8 Air Anja la 11:38 am

Sunt magistrat de profesie ( fost procuror şi judecător) şi în asemenea cazuri similare , atât la orientarea sexuală la bărbaţi cât şi la femei în cazuistica profesională ( după o documentare prealabilă în materie ) am căutat să fiu cât se poate de maleabil cât şi clement , înţelegând sentimentele de afecţiune manifestate de fiecare. Daca aveati convingerea< maleabilitatea si clementa necesare nu ati fi luat in considerare orientarea lor sexuala, la fel ca si religia sau alte considerente de ordin personal consfintite de CEDO & Co a nu fi motive de discriminare

9 Blondybabe la 2:03 am

Da inteleg total punctul de vedere a domnului Iancu, nici un magistrat nu o sa se bage pentru o asa cauza de frica de a nu fi exilat. Si stiu pe propria piele ce vorbesc din pacate, un membru din familia mea fiind. Din pacate, din cauza societatii si a lor sunt obligata sa stau in tacere. O situatie trista in care tin sa cred ca mai sunt multi, multi altii.

Totusi curiozitatea mea e urmatoarea, cum de ati intrat pe acest site domnule Iancu?
Stima.

10 Iancu la 11:26 am

Pt. Blondybabe ….:navigând pe internet am dat întâmplător de acest site . În comentariul meu de mai sus , am explicat că , problema de pa site m-a preocupat datorită cazuisticii întâlnită în profesia mea de magistrat şi care m-a ajutat să o înţeleg foarte bine , fiindu-mi călăuzitoare în darea soluţiilor juridice. În cazuistica penală , legiuitorul a prevăzut , în toate cazurile cu infracţiuni , o serie de circumstanţe ( reale cât şi personale pe lângă cele legale ). Un magistrat , fie el judecător sau procuror , dacă se respectă din pct. de vedere al pasiunii pt. această profesie , al probităţii profesionale şi al eticii juridice trebuie să ţină cont de aceste circumstanţe ( împrejurări , determinări ( cauza şi efectul – determinismul filosofic ) în care s-a săvârşit fapta şi în funcţie de acestea să dea soluţia . Or, toate astea trebuie să aibe ca bază o amplă documentare . De aceea , stimată d-nă , am intrat pe acest site pt. a afla de la sursa directă , acest determinism al orientării sexuale şi a înţelege şi mai bine acest fenomen , după unii fiind socotit o anomalie . În multe discuţii de caz , faţă de alţi magistraţi am susţinut contrariul şi anume că perversiunile sexuale practicate în aproape 80% dintre cupluri ar putea fi considerate anomalii – dar care sunt foarte benefice în atmosfera sănătoasă a cuplului familial şi a menţinerii lui . Cine are prejudecăţi de valoare să rămână în obscuritatea lui . De fapt , încheindu-mi cariera de magistrat cu brio , o să profesez mai departe avocatura – şi deci , cunoaşterea problemei mă va ajuta foarte mult în susţinerea cauzelor de acest gen , dacă mă voi întâlni cu ele . Stimată d-nă , problema este foarte sensibilă şi gingaşă , şi de fapt este un univers al cunoaşterii fiinţei umane , şi trebuie să ai acea sensibilitate a eului tău pt . a o înţelege , dar eu mă opresc aici . Cu stimă .

11 Air Anja la 2:05 pm

Dle ex magistrat, pentru justificarea mai sus mentionata nu v-ar fi ajutat mai mult noste simple si banale articole citite in materie de medicina? Spre ex ultimele cercetari aparute in materie de endocrinologie? Apropo, colega de facultate , suntem o democratie, de ce mama dracu se mai practica ceva pe ascuns?

12 Air Anja la 11:43 am

Blondybabe, constatarea din finalul mesajului tau e foarte foarte interesanta. Deci, dle Iancu, cum ati intrat pe acest site?

13 carla la 2:32 pm

Fetelor,nu e cazul sa declansam o polemica:)Eram curioasa sa aflu parerea unui magistrat,desi am vreo 3 in familie,eu fiind o simpla absolventa de filosofie,cu multi fluturi in cap:)))))Din pacate,raman la parerea ca pestele de la cap se strica.Si din cate stiu,magistratii au totusi ceva de spus in redactarea unei legi(parca Dl avocat Iorgovan era parintele Constitutiei).Iarasi din pacate,nu o sa traiesc suficient incat sa vad un magistrat gay asumandu-si public orientarea sexuala.Si de ce ar face-o?Nimanui nu ii trebuie dureri de cap gratuite.Legat de Biserica…subiectul este foarte delicat.Vehementa cu care Biserica acuza relatiile homosexuale este identica cu cea prin care ascunde ce se intampla in fapt in seminariile teologice:)))sau in manastirile de taici:)))Desigur,nu in toate.Dar aceste lucruri sunt stiute.Ma gandesc insa ca preotii au totusi asigurat drumul catre Rai,indiferent de ce inclinatii au:))Cred ca este un fel de promotie divina:)Nu conteaza ce ai facut cu partea dorsala azi noapte sau daca ai facut karaoke la un microfon strain:))))))Daca a doua zi ai tinut slujba cu talent,no problem:)))Al sutana mea,sunt la adapost:)))scuze pt ironie,dar ma calca pe nervi amestecul Bisericii peste tot.Este adevarat ca inca nu s-a inventat o forma mai buna de manipulare a maselor,dar totusi…Cine dracu arunca primul cu piatra???
Treaba cu Raiul si Iadul ma solicita intelectual foarte putin.Sincer,nu imi pasa ce urmeaza dupa.Raiul si Iadul le am aici,pe pamant,in viata asta…Probabil Raiul ar fi prea plictistor,iar Iadul inutil..Ce sa faci cu atatea tipe misto,daca o sa ai doar spirit?:)Mi-e greu sa-mi imaginez o noapte de amor intre doua entitati..sau sa-mi cante harpe in cap toata ziua si eu sa zburd ca o caprioara pe campiile elizee:))))))))))

14 Air Anja la 2:42 pm

Carla, referirea ta discreta la Decameron a fost pur de DOAMNA, eu as fi zis-o mai in topor…. Nu e vorba de o polemica, e vorba de un discurs pe care dca tot daca e starnit prefer sa fie si indeplinit. Cat despre matestecul Bisericii, am jurat ca bag pe alta parte decat pe cea de digerare tot ce inseamna pilda cu Sodoma si Gomora… nu-s departe. Plus tampitii filosofi bisericesti daca mai baga in fata mea pilde cu Sodoma si Gomora am sa-i decapitez ad proprium intelectual vorbind…Sfinti parinti, astea is pilde de asa nu cu privire la omeie si intrajutorare?!?!?!?!

15 Alexandra (admin) la 3:16 pm

Carla are drepate draga Air Anja, nu stiu ce rost are sa ne ambalam cand domnul Iancu are o atitudine deschisa fata de homosexualitate si si-a oferit timpul sa-si argumenteze cu calm punctul de vedere. Dar ai multe de spus si pareri bine formate asa ca de ce nu te inscrii in clubul de membri? Exista multe femei cu scaun la cap cu care ai putea dezbate si discuta mai pe larg aspecte legate de homosexualitate.

16 Air Anja la 4:54 pm

Alexandra, inscrierea mea in clubul de memri a fost depusa si ras depusa, dar zane bune sau nebune ma fac sa cred ca au ratacit aplicatia mea….:) Nu era decat parerea decat a unui amarat de avocat CEdo care a aparat cateva zeci de cazuri de genul celor amintite desi nu are nici 40 de ani. Dar daca tot ma agit prea tare…. de ce nu, o las mai moale, mai bine nu mai scriu:)

17 Air Anja la 5:01 pm

Alexandra, aprinderea mea nu era fata de mai sus numitul Iancu, era fata de un prost.Tot in domeniu. Avocat ca si mine. Catolic. Mai catolic ca si Papa. Care avea o problema ca si mine. am omis faptul ca pareri personale nu se pot exprima liber aici, imi pare rau, nu mai fac:)

18 Air Anja la 2:13 pm

. În multe discuţii de caz , faţă de alţi magistraţi am susţinut contrariul şi anume că perversiunile sexuale practicate în aproape 80% dintre cupluri ar putea fi considerate anomalii – dar care sunt foarte benefice în atmosfera sănătoasă a cuplului familial şi a menţinerii lui – oameni…. voi ce pricepeti de aici???

19 carla la 2:34 pm

@Air,imi plac tipele patimase,dar tu te apropii de un infarct:))))))Nu schimbam nimic,ne facem nervii terci inutil:)

20 Air Anja la 4:58 pm

Nu-mi mai fac nervii terci pentru nimeni de la 12 ani, desi am o profesie care m-are recomanda pentru asta:))

21 Iancu la 1:17 pm

Aveţi dreptate – ideea a rămas în coadă de peşte. Deci revin -” în discuţiile cu alţi , foşti colegi despre homosexualitate am întâlnit , pe faţă , păreri diferite faţă de cele susţinute de mine .Tot în discuţiile cu foşti colegi , colege ,şi alte persoane din afara sferei juridice – referitor la relaţiile sexuale dintre cuplurile familiale sau prietene heterosexuale – am vrut să scot în evidenţă că , în proporţie de 80% din ele , în intimitate ( dormitor , cameră de hotel etc ), se practică perversiuni sexuale , aspect care din pct. de vedere psihic duc la o oarecare stabilitate a cuplului . Pe faţă , marea majoritate a celor cu care am discutat le-au dat o tentă de ” anomalii sexuale ” asemănător cu relaţiile sexuale dintre homosexuali ( deci – nu eu le-am socotit aşa ) , puţini fiind care le-au socotit fireşti între cupluri heterosexuale . ” Stimată d-nă – problema homosexualităţii am studiato , prin anul 1980 cu ocazia unui caz de speţă petrecut în staţiunea Borsec (- fiind procuror la Topliţa ) , în primul rând din pct. de vedere medical – smtomatologic – şi din câte mai reţin era catadicsită ca o ” deviantă ” a relaţiilor fireşti . Cu timpul , chiar din discuţiile deschise avute , personal , cu persoane ( femei şi bărbaţi ) cu orientare homosexuală am reuşit să înţeleg acest aspect , care , după cum se ştie are conotaţii adânci :- sentimentale , de iubire , afecţiune , atracţie reciprocă – si care sunt situate pe acelaşi palier cu cele manifestate de indivizii heterosexuali . Cu indicaţia pe care mia-ţi dat-o , consider că a-ţi fost , puţin , răutăcioasă . Vă întreb – de unde să înţelegi mai bine fenomenul ? dacă nu direct de la sursă . Articolele şi cărţile medicale prezintă fenomenul ca deviante psihice şi nu analizează sentimentul de afecţiune , iubire , atracţie reciprocă pe care o simt , atât homosexualii cât şi heterosexualii faţă de partenerii lor . Cu stimă

22 Blondybabe la 3:01 pm

Air anja, perversiune sexuala se poate numi orice alt act sexual inafara de misionarul intr-un cuplu. Asta a vrut sa spuna domnul Iancu. Nu inteleg de ce sari pe dansu..

Cat despre cazul dumneavoasatra, stiu ca in mod oficial nu aveti voie sa spuneti in ce caz ati dat peste aceasta situatie dar curiozitatea ma framanta! Stiu care este repercusiunea rezolvarii unui caz, aceasta fiind motivarea lui inainte de sentinta definitiva ceea ce ma face sa va apreciez pentru devotamentul dumneavoastra acestei meserii. Din posturile dumneavoastra observ ca sunteti foarte deschis in ceea ce priveste homosexualitatea, tin sa cred ca vine cu educatia ce vi s-a oferit. Totousi sper ca prejucatiile celorlalti sa nu va influenteze judecata , chiar daca homosexualitatea a fost catalogata in codul penal ca o infractiune si nu cu mult dupa anii 2000 iar pedeapsa a fost chiar cu inchisoarea . Ma simt trista ca fac parte dint-un popor atat de limitat..totusi, sper sa fiti mai bland daca mai inalniti cazuri asemanatoare.
Stima

23 carla la 4:18 pm

Eu nu sunt trista ca fac parte din poporul asta.Pentru ca am vazut mai rau decat noi.Plus ca stiu din carti ca enervatul face rau la inima:)))))Eu nu cred ca avem sanse sa schimbam mentalitatea generala,cata vreme comunitatea gay are membrii care isi fac de rusine calitatea umana in primul rand.Si nu vreau sa intru in foarte multe detalii aici.Revenind la Biserica,spun inca o data..este un subiect delicat.Putem dezbate la nesfarsit dogma ca atare.Sau putem sa intram pe fagasul educatiei,celor 7 ani de acasa,al prejudecatilor,al mediului si influentei familiale,etc.Ca sa dau exemplul personal..ai mei au avut o reactie total negativa cand le-am dat “vestea cea mare”.Si sunt oameni scoliti,in pas cu timpul..Ulterior,si-au explicat reactia.Au realizat totusi ca intre a avea o fiica les si a nu mai avea o fiica,prima varianta e mai buna.La fel si cu restul lumii.Depinde foarte mult de ce fel de oameni ai in jur,de felul in care alegi sa-ti faci publica viata intima,etc.Ca nu exista o toleranta generala vis-a-vis de homosexuali,asta e altceva.Am fost peste tot in lume..si chiar nu exagerez.Peste tot e la fel.Inclusiv in tara in care noi ne-am casatorit si am locuit aproape 4 ani,e la fel.Ce daca sunt legale relatiile si casatoriile intre persoane de acelasi sex?Asta nu obliga restul populatiei sa aiba o atitudine gay friendly.Ah,ca eu am alt comfort psihic stiind ca acolo relatia mea EXISTA,asta e strict o chestiune personala.Dar pana la urma,oricat am vrea sa schimbam lumea,tot nu reusim.Si de la un punct incolo,nu mai vad nici sensul unui “razboi” intre noi si restul.Ar trebui sa ne invatam sa privim lucrurile in ansamblul lor,nu separat.Pana la urma,exista atatea fobii,oamenii sunt atat de diferiti,de complicati…

24 Air Anja la 4:57 pm

Kid, go to Israel…. Acolo nu exista nicaieri nici macar intrebari tendentioase oficiale cu privire la. Dar sa nu mai vorbim de comentarii….

25 Air Anja la 5:10 pm

Nu eu ma apropii de infarct ci aia care cred ca vor a schimbe lumea, sa fie prozeliti si sa militeze pentru acceptare.Eu doar imi vad de mine si de relatia mea!

26 Air Anja la 5:14 pm

Da,am o iubita.Careia ii e greu sa vorbeasca despre cine e si ce e. Care e mai mica decat mine si care cand a spus cuiva, unor prieteni cine este, i s-au naruit relatiile de prietenie. Si e dezamagita. Si desumflata si speriata. Cu privire la oamenii cu care vrea sa vorbeasca desi acum ar vrea sa vorbeasca cu cineva. Si nu sunt eu aia, si stiu ca e bine sa aiba oameni cu care sa o faca. Si? Nu intru in infarct. Doar ca plang pentru tot ceea ce ma sanctioneaza ea si ma uraste…. inclusiv pentru ca pot vorbi eu deschis despre cine sunt si ea nu si pentru ca ei ii e frica de faptul ca am sa ii spun mamei ei….:)>>>Da, Alexandra, de o poveste ca asta e nevoie ca sa fiu in vestitul club? Asta e povestea mea!:)

27 Alexandra (admin) la 9:21 am

Air Anja, imi pare sincer rau ca nu ai fost inca primita in club, sincer nu stiu de ce. Toata lumea care mi-a scris a fost primita in club dar se pare ca Facebook nu coopereaza intotdeauna. Am cautat prin emailuri si am gasit unul (singur) de la cineva cu numele tau dar nu apare nicaieri cerere de Add Friend din partea ID-ului respectiv. Te rog mai incearca o data si imi cer scuze pentru confuzie inca o data, te asigur ca nu e cu rea vointa.

Referitor la “pareri personale nu se pot exprima liber aici”, reticenta mea vine din faptul ca aceasta pagina e dedicata povestii unei anumite femei iar dezbateri legate de subiecte tangentiale “fura” atentia in mod nedrept de la aceasta. Arsena si-a facut timp sa-si scrie povestea, o poveste interesanta de altfel, nu cred ca merita sa divagam de la ea in felul acesta.

Acestea fiind spuse, sunt mereu pentru dezbateri inteligente deci poate e cazul sa infiintez o sectiune separata cu subiecte saptamanale de dezbatut unde opiniile pot fi exprimate liber. De ce nu-mi scrii ca sa propui primul subiect? Ma gasesti la contact@suntlesbiana.ro. Multumesc frumos.

28 Sharm la 6:04 pm

Cu respect, ii salut pe toti partenerii de dialog si incerc sa punctez cateva mici aspecte..Inainte de toate, este foarta buna initiativa Alexandrei de a introduce o rubrica separata unde sa se dezbata subiecte fierbinti, care nu au legatura cu problemele de suflet..
Revin..Pentru d-ul Iancu, as dori sa remarc gandirea tehnica, de specialitate cu care abordeaza problemele legate de orientarea sexuala.. Este tinuta profesionistului care incadreaza si analizeaza “la rece” cazuistica, apeland la norme,legi , coduri..Din pacate, ,in justitie rezolvi cazurile apeland la legi si nu la feeling .Iar magistratul lucreaza cu instrumentele pe care i le ofera cadrul legislativ..Ce simte si respecta domnia sa in legatura cu cei care nu sunt heterosexuali ,tine intr-adevar de cultura si educatie ..
Ca sa ai un cadru legislativ corect din acest punct de vedere, care sa apere drepturile celor care nu sunt cu o orientare sexuala biblica ( sesizati sper ca evit clasificare in gay, lesbi, bi..), trebuie sa ai reprezentanti in institutia care genereaza legi (Parlament, de exemplu )..Constitutia da dreptul oricarei grupari care nu lezeaza interesul unei natiuni si securitatea statului sa se organizeze intr-un partid..De ce n-ar fi un partid LGBT..nu glumesc deloc..Aici d-ul Iancu sau cine este de factura juridica ne-ar putea spune daca se poate infiinta asa ceva in Romania, pentru ca 250000 sau 500000 de membri LGBT cred ca se gasesc in tara asta..Problema de fond este in noi, cei care putem iubi si altfel..Avem curajul sa ne manifestam public orientarea, si sa ne organizam ?
Eu zic ca nu..
Si acum daca plusez aiurea, mii de scuze, dar este ceea ce am remarcat din 1990 pana in prezent ..Nu avem o imagine care sa ne reprezinte corect..
Am avut o polemica mai demult cu un coleg hetero care a pus o intrebare logica : ce-ar fi sa manifestam si noi , heterosexualii , pentru orientarea noastra sexuala? Vor drepturi, sa aiba reprezentanti in Parlament? De ce nu sunt decenti cand manifesta pe strada, au o atitudine agresiva, si extravaganda, ca sa nu zic de prost gust, iar mesajul lor este pur sexual..A trebuit sa fiu de acord cu aceste critici, pentru ca si eu mi-am pus aceleasi intrebari: de ce?
In toata polemica aceasta, dupa mine se uita un fapt minor ..vorbim de OAMENI care gandesc si se comporta altfel..Nu am vazut nici o abordare de acest gen in mass media, in vre-un talk show..Nu am vazut nici o publicatie LGBT care sa reprezinte aceasta comunitate de oameni , cu evenimentele sociale, de divertisment etc asa cum apare intr-un ziar “normal”.. Din start ne afisam ( de ziua Gay-de exemplu), cu o imagine clara de anormali :.imbracati excentric, cu atitudini duse la extrem pentru a sublinia orientarea diferita din punct de vedere sexual..Intr-o lume atat de rigida in convingeri,trebuie sa demonstrezi ca esti un om ca toti ceilalti, imbracat decent, cu o cultura si inteligenta la fel de marcanta ca si a celor hetero.. De ziua Gay, as vrea sa vad imaginea oamenilor care fac parte din comunitatea LGBT si nu orientarea lor sexuala..Aceea se vede in dormitor, dupa parerea mea si nu pe strazi..Sa vad prestanta si nu extravaganta dusa pana la obscen..Biserica , dupa parerea mea, poate fi “invinsa” intr-o lume moderna,prin legi, daca se demonstreaza opiniei publice un lucru foarte simplu..Ca suntem , simtim si iubim la fel ca ceillalti..Iar in alte tari, cadrul legislativ a devenit permisiv, in ciuda dogmelor bisericesti.. E foarte greu sa schimbi o mentalitate si o cultura rigida din punctul acesta de vedere, dar devine aproape imposibil daca pornesti la batalie cu o imagine atat de dezavantajoasa..
Imi cer inca o data scuze daca gresesc, dar este strict punctul medu de vedere..Si accept cu placere corectiile necesare ..
Tinem aproape, Sharm

29 carla la 9:16 am

Hm,nici nu se poate vorbi de o comunitate gay in Romania.Ce sa mai extrapolam si sa ajungem la o organizare a acestei comunitati?Si cine crezi tu ca o sa se incumete sa faca ceva in sensul asta?Am fost la un gay pride in America,si la ultimul din Africa de Sud…SUPER!!!Jos palaria…Acolo sa vedeti comunitati organizate.Si vorba aceea,e Africa de Sud,dupa ora 21 nu mai aveam curaj sa ies sa-mi iau tigari.Dar noi inca credem ca ma inventat apa calda si ca daca nu suntem ostentativi,nu ne observa nimeni

30 carla la 11:12 am

Air,de ce esti asa pornita?Aluzia la infarct era menita doar sa descreteasca fruntile:)Nu vad sensul unei dispute virtuale,atata vreme cat fiecare a lasat sa se inteleaga ca respecta opinia celeilalte.Frustrari avem cu totii,in varii directii.Ce sa zic?Scuze daca te-au iritat comentariile mele.

31 andreea la 12:40 pm

Relatiile sunt legale draguta si poti avea cate vrei,in schimb parteneriatul civil nu stim cand va intra in vigoare in romania! Va trebui sa mai asteptam oricum niste ani buni!

32 Alexandra (admin) la 1:22 pm

Mda, ma gandeam ca se intelege la ce ma refeream. Evident nu. Am corectat titlul.

33 carla la 1:58 pm

Haha,Alexandra…Oricum,felicitari pentru intiativa.Ai putea initia si “un colt de dat cu capul”,unde sa ne putem exprima diversele frustrari,ce ne deranjeaza,etc.cred ca ar fi amuzant de citit:)))))

34 carla la 1:57 pm

De cand sunt relatiile gay legale in Romania,”draguta”?Oi fi eu plecata de ceva vreme,dar chiar sa fi pierdut asa eveniment?

35 Arsena la 2:03 pm

Wow, inca nu-mi vine sa cred ca toate aceste artificii au pornit de la comentariul meu, adica povestea mea spontan publicata. Trebuie neaparat sa recitesc ce am scris…… :) )
Si mai ales nu-mi vine sa cred ca Alexandra a fost atat de draguta. Sarumana’ de sustinere ;)
Si despre d-l magistrat pot spune doar ca este de apreciat- dupa cum a spus si Alexandra, ca si-a oferit din timpul lui pt a da un feedback- chiar pozitiv de altfel, desi nu ar avea nici un interes, parere care nu poate fi decat de ajutor pt comunitatea LGBT, deci sa nu impuscam omul ca si-a exprimat opinia.
Deci d-le Iancu, eu una va multumesc ca ati scris- desi recunosc ca sunt subiectiva si ma bucur ca nu aveti prejudecati in ceea ce ne priveste, ba mai mult- sunteti chiar prietenos cu subiectul.
Asa ca trebuie sa intelegeti ca prea multe femei pasionale la un loc nu pot sa declanseze decat o bomba nucleara :) )))))
Numai bine tuturor.

36 Anne la 12:36 pm

Poate eu sunt un caz fericit dar eu vad ca societatea ne accepta usor, usor . In opinia mea, e doar parerea mea .. totul tine de noi si de increderea in noi . La mine, stie absolut oricine ca sunt lesbiana. Mi-a fost teama la inceput sa spun ca sunt lesbiana,tot din cauza ca societatea m-ar respinge dar din contra, am primit foarte multa intelegere si acceptare. Am putea tine cont ca primele pers care au aflat despre mine a fost societatea si nu familia ? Familia mea a aflat mai tarziu la un an dupa ce am inceput sa ma afisez cu o fata de mana sa am o relatie ca tot omul :) Nu stiu , pe mine cei din jur ma considera o persoana normala la fel ca alta care are vise, prieteni familie, etc si nu m-au respins niciodata. Vreau sa va spun ca am o viata sociala chiar foarte buna :) Atata timp cat tu arati ca nu’ti pasa de comm lor si in primul rand sa le arati ca e viata ta si nu a lor nu ar trebui sa te mai ascunzi :) iar in privinta legalizarilor casatorilor gay .. hmm.. e un subiect dificil si ar trebui sa luptam toti/toate in privinta asta :) si nu spune nimeni ca nu e usor :) dar am putea arata societatii ca nu suntem niste clone ci suntem diferiti si fiecare dintre noi avem dreptul la fericire . :) Si uite un pas inainte si o speranta pentru comunitatea lgbt va spun ca am facut un scurtmetraj lgbt ce va participa la SFG cu mesajul respectiv pt societate Ca avem si noi dreptul la fericire dar dupa aceea va fi promovat in televiziune din decembrie :) Sa aveti o zi faina !

P.S. Toata lumea are ceva de spus si ar trebui sa iesim in fata si sa nu mai stam ascunsi (eu una nu mai stau de mult ascunsa) si impreuna am reusi asta ! :)

37 Zaza la 7:12 pm

Nu am vrut sa citesc celelalte pareri si dezbateri pana ce nu imi exprim opinia, fara a fi influentata cumva.
Cate generatii vor trece pana cand casatoriile gay vor fi legalizate in Romania?
Generatii, sper sa nu treaca ci doar ceva anisori. Sper….ca doar cativa ani insa am si ceva rezervari in privinta asta dat fiind ca nu aud pe cineva punand in dezbatere aceasta problema pe plan politic.
Care sunt obstacolele majore in acest sens?
Ooooh…. foarte multe obstacole si in opinia mea cele mai periculoase sunt urmatoarele :
a) Prejudecatiile cetatenilor ce ne pun intr-o lumina defavorabila;
b) Biserica care influenteaza politica si imbolnavesc mintiile oamenilor;
c) Lipsa noastra de implicare.

Prejudecatiile oamenilor si politica nu pot fi influentate de catre noi pentru a ne favoriza din moment ce noi nu facem practic nimic ca sa schimbam acest lucru.
Asteptam “sa se aduca vorba si despre tema asta” de catre cei in putere sa schimbe ceva, politic vorbind insa asta niciodata nu se va intampla fara ca noi sa aratam ca ne-am saturat si ca cu adevarat, ne dorim un drept ce oricum logic vorbind, intr-o lume normala este al nostru insa ne este luat pe nedrept.
Mai mult decat sa cerem sprijinul oamenilor din politica ce vor sa ne sustina, sa organizam marsurile pe care observ ca sunt persoane in comunitate care considera ca sunt inutile insa eu ma exclud, sa punem televiziunile de partea noastra si sa solicitam ajutor Uniunii Europene cred ca nu putem face. Este o revolta pasnica consider eu, apeland la caile moderne, protestand legal si civilizat pentru drepturi ce ni se cuvin oricum. Insa PREA PUTINI se implica. Sunt cum ar spune sora mea “3 muste” la parada gay anuala, multa lume dezbate subiectul pe diferite site-uri insa nimeni nu indrazneste mai mult. Si daca ar fi sa se trezeasca unul, eu spre exemplu sa organizez o actiune de trimitere a unor scrisori catre UE si presedintele tarii….diverse lucruri care sa ne ajute sa putem legaliza dreptul la casatorie care si asa se va face in caz ca se face numai la casa casatoriilor, PREA PUTINI se implica. Multi vor sa se ascunda, multi nu vor sa se implice…altora sunt de parere ca este inutil….altora ca nu au nevoie de un act ca sa aibe o relatie, etc.. Si cu atitudinea asta imprastiata si ….plictisita, lipsita de optimism nu o sa obtinem niciodata nimic.
Bineinteles ca este si riscant… Este periculos insa important este sa nu te dai batut/a si sa lupti pentru o cauza care te avantajeaza pe viitor. Suntem multi cei ce doresc o familie, vrem sa adoptam un copil, vrem macar sa ne casatorim si sa avem aceleasi avantaje in fata legii precum o au cuplurile heterosexuale…
Avem si poate chiar facem parte dintr-o generatie noua… care este mult mai independenta decat ce a fost in trecut… si ei chiar hetero, ne sustin. Suntem atat de multi in tara asta si fara indoiala avem prieteni hetero care ne sustin si or sa ne sustina si in acest demers.
Dar… fara foc nu iese fum!
Ce putem face noi, comunitatea LGBT per ansamblu dar si noi ca indivizi in acest sens?
Precum am spus mai sus…. Este dreptul nostru. Punct! Aici nu ne resemnam. Fara risc nu se castiga.
Vrem multe….vrem sa fim vazuti ca oameni si nu ca niste anomalii…Vrem sa avem drepturi egale, lucru pe care nu il avem, vrem sa avem dreptul de a alege pe cine sa iubim fara a fi criticati si fara sa ni se impuna. Si eu vreau aceleasi lucruri dar de una singura nu castig nimic.
Sper sa se faca curand ceva… E un drum de tara care vrea sa devina autostrada….:)) dar fara sa se lucreze la ea, riscam sa platim taxe pentru o autostrada care nu se mai face niciodata.

Asta este opinia mea,
Cu respect fata de ceilalti,
Ana

38 bx la 9:44 pm

Am doar o singura intrebare…De ce nu incercam sa facem si noi ca americanii…sa iesim toti in strada fara frica si sa protestam impotriva homofobiei? ar trebui sa incercam sa luam o initiativa…fiindca cu frica..nu vom reusi sa facem nimik…

39 tina la 1:07 pm

uite vedeti de ce nu suntem acceptati ,haide sa iesim in strada sa ne cerem drepturi sa fim acceptati si alte chestii,scuzatima da eu nu vad nici un lucru bun in asta.ce cerem noi e absurd,de asta nu e de acord ma nimeni .va dau un exemplu am stat de vorba cu un batranel de 76 de ani zilele astea,om in toata firea cu scaun la cap fost director de banca si alea alea si pe deasupra e si catolic.mia spus clar ca el nu are nici o problema ca doi oameni de acelasi sex sa se iubeasca e viata lor si o fac cum vreau ,si nici cu casatorii si ca daca ar fi sa voteze pt asta ar vota .acum sa va explic ce ar vota,ca un cuplu de acelasi sex sa aiba aceleasi drepturi ca un cuplu sot si sotie si asta ar fi mai ushor de realizat si de acceptat.biserica catolica nu va accepta asta never,pentru ca la ei casatoria inseamna soti si sotie care sa faca copii..si nici biserica ortodoxa nu vad sa accepte nu putem intervine noi in asta ,putem insa sa lupta pentru a avea dreptul de a adopta un copil si alte chestii drepturi exact cum au un sot si o sotie ,deci cand am sa vad ca un preot ortodox ceremoniaza o casatorie intre un cuplu de acelas sex ,aia o sa fie o minute am sa am curajul sa-mi pun pistolul la cap si sa trag ca stiu ca voi ramane vie:)))
deci daca vrem sa iesim sa strigam dupa drepturile noastre haideti sa o facem cu bun simt,si sa avem grija ce cerem..

40 Zaza la 3:36 am

Pai a fost o casatorie de asemenea gen la noi acum cativa ani intre 2 barbati. Preotul chiar a aparut la tv si a spus ca ar trebui sa fim acceptati dar romanul tot roman… Ma rog. Daca tu crezi ca prin vorba linistita schimbam ceva, as vrea sa vad si eu asta.

41 Ana la 1:26 pm

Casatoria nu este intre un barbat si o femeie ci este intre doi oameni ce se iubesc si doresc un agajament impreuna iar aceasta ar trebui sa includa si cuplurile de acelasi sex(cuplurile gay)
Dupa cum mentioneaza Dworkin,relatia de angajament pe care si-o asuma doi oameni ce se iubesc nu este o chestiune doar de drept individual dar mai ales de demnitate umana.
Dworkin apeleaza la principiul demnitatii umane ca valoare comuna .Notiuni ca demnitate umana si responsabilitate personala sunt consecinta fireasca pentru care cuplurile de acelsi sex ar trebui sa aiba accesul la casatorie (institutia casatoriei)
Articolul 277 referitor la interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria, din Noul Cod Civil, care au intrat in vigoare la 1 octombrie, prevede ca “este interzisa casatoria dintre persoane de acelasi sex”.
De cand parteneriatele civile intre doua persoane de sex opus sau casatoria intre persoane de acelasi sex ce a avut loc pe teritoriul Romaniei sau in strainatate pot reprezenta o amenintare la adresa moralei(moralei cui?) si o amenintare la adresa securitatii nationale, bunastarii economice si sanatatii publice sau o amentinare la dreptul libertatii altora ?!!! Statul roman sufera de o contradictie in termeni fiind semnatara Tratatului de la Amsterdam si aderenta a CEDO .

42 ilinca la 11:07 pm

Intr-adevar modul in care ‘privita’/ ‘tratata’ homosexualitatea in cadrul legal- legat de cel politic- nu se suprapune neaparat cu atitudinea societatii ‘in ansamblu’ (in fine, a oamenilor)…ceea ce spunea si Carla mai sus.

Eu una sunt heterosexuala, dar nu am nici o problema cu homosexualitatea. Totusi cunosc destui homofobi…nu printre prieteni, ca pe aceia ii aleg, dar in familie sau la servici sunt.
Acum sunt la un master in strainatate si am colegi homosexuali si colege lesbiene…am petrecut cam 2 ani in Europa de Vest in diverse tari si pare ca oamenii sunt cel putin ‘politically correct’- de fapt mie mi s-a parut ca accepta in mod autentic homosexualitatea (dar in fine, nu sunt eu in pielea ‘oii negre’- asa ca nu am aceeasi sensibilitate).

Acum, de fapt, exprima legea atat de restrictiva punctul de vedere al ‘poporului roman’?…e punctul asta de vedere ceva foarte fix si neschimbabil?…daca da, de ce, si e asta spre beneficiul ‘nostru’- adica al societatii romanesti ?
Si daca legea nu exprima punctul de vedere al romanilor (?), ce s-ar putea face sa o combatem. In legatura participarea la democratie (discutii utopice), noi avem un scor cam jos aici. Legea s-a facut, s-a votat…fara informare prealabila, fara consultare si atunci cu o reprezentare sigur indoielnica. Totusi e de discutat daca de pilda un referendum ar fi corect aici si apoi daca ar fi avantajos.
Apropos de homofobi, nici unul nu mi-a dat vreun argument. Nu le plac homosexualii si gata. Si in mod paradoxal, lipsa argumentelor face o pozitie mai greu de combatut…